Resultaten auteurstest beschikbaar voor Vlaanderen

Doordat de auteurstest via kranten (in het bijzonder De Standaard) kenbaar gemaakt werd, hebben we veel vlugger resultaten voor Vlaanderen dan gedacht. Op basis van de eerste week zijn dit de belangrijkste bevindingen:

  • Twintigduizend Vlamingen en vijfduizend Nederlanders namen deel aan de auteurstest. Omdat het aandeel van de Nederlands te klein is, beperken we de analyse voorlopig tot de Vlaamse deelnemers. Hopelijk zijn er binnenkort genoeg antwoorden uit Nederland.

  • De meeste deelnemers waren lezers van kwaliteitskranten en behoren tot het publiek waar uitgeverijen zich vooral op richten.

  • Herman Brusselmans is de auteur met de grootste naambekendheid in Vlaanderen. Hij werd door alle deelnemers herkend. Daarna volgen J.R.R. Tolkien, Hugo Claus, William Shakespeare, Dimitri Verhulst en Bart Moeyaert met 99% naambekendheid.

  • Slechts 55 namen werden door meer dan 90% van de deelnemers herkend. Hiertoe behoren 22 namen van Belgische auteurs, 10 namen van Britse schrijvers, 5 namen van Amerikaanse, Franse en Nederlandse schrijvers, en één naam uit Colombia, Denemarken, Duitsland, Griekenland, Italië, Rusland, Zweden en Zwitserland.

  • De lijst bevat een aantal namen van auteurs die wellicht niet in de eerste plaats door hun boeken gekend zijn, maar over wie onderwezen wordt op school of die een prominente plaats hebben in de media. Verder interessant is dat de lijst ook jeugdauteurs en auteurs van stripverhalen bevat.

  • Minder dan 500 bijkomende auteurs worden door de helft van de deelnemers herkend; 80% wordt door minder dan een vierde van de deelnemers herkend.

  • De naambekendheid van bijna 15 duizend auteurs in Vlaanderen kan opgezocht worden in dit rapport dat we geschreven hebben. Deze gegevens zijn ook in een Excel bestand beschikbaar.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

Comments are closed.